Sällskapsspel vi spelar 2020

Det var längesedan jag skrev och berättade om vilka sällskapsspel jag spelar nu för tiden. En anledning till att det inte blivit varken så mycket spelande eller skrivande är för att vi har små barn där hemma. Men när det finns tid så är det framförallt två spel vi verkligen tycker om och försöker spela så ofta vi bara kan.

sällskapsspel 2020

Ticket to Ride

Ticket to ride är just nu vårat absolut favoritspel här hemma. Det är ett väldigt mysigt spel som går ut på att bygga järnväg mellan olika städer och samla poäng. Du börjar med tre hemliga kort som innehåller städerna som du ska bygga järnväg mellan. Därefter ska man samla tågkort i olika färger för att tillslut kunna bygga lite järnväg. Den som bygger den längsta sammanhängande järnvägen får dessutom extra poäng.

Det jag tycker gör det här spelet extra roligt är att man kan förstöra för varandra. Om du under spelets gång kommer på vilken väg din motståndare sitter och samlar tågkort till. Då kan du för att vara lite elak lägga den vägen. Men oavsett så är det här verkligen en hit hemma och vi längtar lite tills att dom kanske släpper en junior version så man kan börja spela med barnen.

Om du tröttnar på grundspelets karta över Amerika eller behöver lite nytt. Då finns det massa expansioner du kan köpa till. Det handlar då bland annat om nya kartor eller regler som gör att spelet får ännu längre livstid.

Settlers från Catan

Jag kommer aldrig tröttna på Settlers från Catan. Det är ett så bra och socialt spel att det aldrig blir tråkigt. Det finns däremot inget spel då vi kan bli så sura på varandra i familjen som det här. Men det går oftast väldigt fort över som tur är.

Spelplanen i Settlers består av massa hexagonformade brickor som placeras ut olika inför varje spel. Dom olika brickorna representerar olika naturresurser som vete, lera, får, tegel och skog. Ovanpå varje bricka placeras det också ut en liten rund bricka med ett tal mellan 2-12 i. På spelplanen bygger man sen byar, städer och vägar.

Sen när spelet är igång så slår man två tärningar som avgör vilken resurs spelarna får plocka till sig. Om man har en by eller ett hus på någon av resurserna med siffran summan av tärningarna på vill säga. Därefter så kan man fortsätta bygga sitt imperium eller byta resurser med sina motspelare. Vilket är ett väldigt viktigt inslag i spelet och gör att spelglädjen är så enorm!

Settlers från Catan har precis som Ticket to Ride ett flertal expansioner. Vilket gör att du aldrig kommer tröttna på att spela Settlers.

Slutord

Om du är lika beroende av sällskapsspel som mig så kan jag lugna dig med att du kan spela båda dom här spelen online. Du hittar både Settlers of Catan och Ticket to Ride på AppStore och Google Play. Settlers of Catan har tagit steget lite längre då det finns en virtual reality version som heter Catan VR. Den kan du ladda ned till olika VR headsets som Oculus Rift med flera.

Catan har ett annat projekt som är på gång och som verkar väldigt spännande. Catan World Explorers kommer göra hela världen till ett stort Catan spel med hjälp av augmented reality. Det kommer antaligen bli hur roligt som helst. Om du är intresserad av fler trender inom spelvärlden 2020 ska du läsa den här artikeln från Unigamesity. Där tar dom upp ännu fler roliga trender inom spel och casino.

Vete för ett får någon? Snälla du? Hoppas du blev intresserad av något av spelen. Vi rekommenderar dom båda väldigt mycket! Så tills nästa gång spela lugnt och lycka till.